Den hostande ministern

Postad 2018-09-14 av Karl Pettersson. Taggar:

Den 23 december förra året skrev jag om Sue (2017), som behandlar frågan om män tenderar att drabbas hårdare av influensa än kvinnor. Denna frågeställning togs upp nu i veckan av SVT (2018). Efter att Kristian Luuk gått runt och frågat litet folk på byn om det stämmer att män blir sjukare tar läkaren Henrik Widegren över, och han hänvisar just till Sues artikel. Han infogar brasklappen att det finns ett jäv, då den är skriven av en manlig läkare i norra Kanada, men refererar sedan resultaten att män med influensa blir inlagda på sjukhus oftare och har ökad dödlighet jämfört med kvinnor, och att östrogen verkar boosta immunförsvaret mot influensavirus hos mushonor och kvinnor. Hos kvinnor i menopaus försvinner den effekten, så en mans immunförsvar är ungefär som en gammal kvinnas. Sedan talar han också om sekundärvinst med sjukdom, som handlar om sådant som att få ökad sympati.

Som jag visade på i inlägget den 23 december och ett uppföljningsinlägg den 26 december är åldersmönstret för incidens i sjukhusvård för influensa motsatt det som kunde väntas om kvinnor vore bättre skyddade mot influensa under fertil ålder och detta skydd sedan försvann. Män över 60 år sjukhusvårdas oftare för influensa än jämnåriga kvinnor, men i åldersgrupperna mellan 20 och 40 år vårdas kvinnor oftare. En tendens till ökad dödlighet bland män under influensautbrott verkar huvudsakligen bero på interaktion med cirkulationssjukdom. Då symptomen vid influensa till stor del orsakas av immunförsvarets reaktioner är kanske ett boostat immunförsvar inte alltid det bästa. Kan det till och med vara så att de gynnsamma effekterna hos östrogen utvecklats som en anpassning för att dämpa de skadliga överreaktioner hos immunförsvaret som infektionen annars tenderar att trigga hos kvinnor i fertil ålder? Robinson m.fl. (2011) går ut just på att östrogenet utöver sina skyddande effekter genom att dämpa inflammatoriska responser, som är värre hos honor.

Temat har även berörts av SVT (2006), en annan SVT-produktion som nu lagts ut på nytt. Det är en TV-serie baserad på Holst (2003), som handlar om Charlotte Ekeblad (Damgaard i romanen), spelad av Alexandra Rapaport, som blir miljöminister i Sverige (Danmark i romanen). En dag, när hon befinner sig på konferens i Köpenhamn, ringer hennes make och säger att det är något viktigt, vilket visar sig bestå i att han blivit förkyld. Då är han dödssjuk, konstaterar en kollega till ministern på konferensen. Det är dock inte värre än att han orkar vara otrogen med Charlottes väninna, som kommit för att hjälpa till med barnen.

I boken är dock förloppet litet mer komplicerat. Charlotte drabbas av influensa när hon är på väg till en konferens. Hon vägrar avstå från konferensen och genomför sin presentation om det gröna Danmark, men när åhörarna börjar kritisera henne efteråt blir det för mycket, och hon svimmar av. Hon körs hem och smittar sin make, som blir sjuk efter att hon åkt iväg på nästa konferens, och sedan utvecklar sig händelserna som i TV-versionen.

Snart infaller också vecka 40, vilket är start för den officiella influensasäsongen i Sverige, även om det brukar dröja ytterligare ett antal veckor innan det blir någon signifikant aktivitet. Den gångna säsongen var, som jag skrivit om exempelvis den 22 februari ovanlig på så vis att det var en intensiv säsong, dominerad av influensa B, på samma sätt som 1992/93. Säsongen 1993/94 blev det sedan en tidig influensa A-topp, som inföll klart före nyår (se Smittskyddsinstitutet (2011, 14) för jämförelse med övriga säsonger före 2009), vilket kanske hänger samman med att immuniteten mot cirkulerande A-stammar var dålig, då det varit litet A föregående säsong. Återstår att se om ett sådant mönster kommer att upprepa sig den kommande säsongen.

Referenser

Holst, Hanne-Vibeke. 2003. Kronprinsessan. Övers. Margareta Järnebrand.
Robinson, Dionne P., Maria E. Lorenzo, William Jian och Sabra L. Klein. 2011. ”Elevated 17β-Estradiol Protects Females from Influenza A Virus Pathogenesis by Suppressing Inflammatory Responses”. PLoS Pathogens 7. doi:10.1371/journal.ppat.1002149.
Smittskyddsinstitutet. 2011. ”Influenza: Annual Report 2008–2009”. https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/0c51c390fc554e1684991acf7e620128/influenza-in-sweden-2008-2009.pdf.
Sue, Kyle. 2017. ”The science behind ’man flu’”. BMJ: 359. doi:10.1136/bmj.j5560.
SVT. 2006. ”Kronprinsessan”. https://www.svtplay.se/kronprinsessan.
———. 2018. ”Fråga Lund, säsong 3 avsnitt 1”. https://www.svtplay.se/video/19260091/fraga-lund/fraga-lund-sasong-3-avsnitt-1.